Du som familjehem behöver inte vara på något speciellt sätt. Du är bra precis så som du är! Att först och främst ha viljan att öppna ditt hem för ett barn är det första, och största steget mot att vara familjehem hos MinVilja.
Ditt liv kan se ut på en rad olika sätt, och det är precis så vi vill att det ska vara!
Alla är vi olika och har olika förutsättningar, det är det som gör oss starka hos MinVilja, att vi kan möta alla typer av barn och deras familjer. Du Som Familjehem kan bo i hus eller lägenhet, på landet eller i stan. Du kan ha husdjur eller vara allergivänlig. Du kanske bor ensam eller så har du familj.
Det som är gemensamt för alla inom MinVilja är engagemanget och ett empatiskt förhållningssätt gentemot andra människor. Alla är olika, och livet har förmodligen sett olika ut för oss alla, därför dömer vi ingen och vi jobbar med stort tålamod och med en tro på en långsiktig förändringsprocess för alla människor.
Du som familjehem får inte vara kriminellt belastad och ska ha en stabil ekonomisk situation. Du ska vara en trygg punkt för det barn du tar emot, därför är det också viktigt att du som familjehem är en trygg person för barnet.
På familjehemsverige.se, en nationell tjänst utvecklad av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), hittar du ett enkelt test för att se om du är redo att vara familjehem.
Vad händer innan vi tar emot ett barn?
Vi är måna om att du som Familjehem åtar dig uppdraget just för att du själv vill, därför låter vi alltid dig ta den första kontakten. Vi vill aldrig att du ska känna dig pressad.
Hos oss blir du kopplad till en av våra familjehemskonsulenter. Ni bestämmer tid och plats för ett första möte, gärna hemma hos er, så att vi får möjligheten att se bostaden och göra en professionell bedömning om vem eller eventuellt vilka som kan komma att trivas hos just er.
Efter ett första möte så väljer ni om ni vill gå vidare med oss som förmedlare tillsammans med våra konsulenter. Därefter bokar ni in den delen av processen som är en utredning av era familjeförhållanden. Den delen kan ibland kännas något obekväm, och kanske också intim, men det är för att vi alltid strävar efter noggrannhet och kvalité i vårt arbete med familjehemmen och de placerade barnen.
MinVilja arbetar med en av Socialstyrelsen framtagen metod, BRA-fam för att göra en första bedömning om man är lämplig som familjehem. Därefter arbetar vi med utredningsmetoden Kälvestensmetoden som flera av våra konsulenter är utbildade inom.
Vi garanterar genom vår förmedling, att skydda och värna om dessa barn, tillsammans med er!
Vi är starka tillsammans, hela tiden!
Att vara Familjehem hos MinVilja innebär inte automatiskt att du direkt ombeds att ta emot ett barn. Vi jobbar på uppdrag av Socialtjänsten och ständigt med matchning av aktuella placeringsförfrågningar och våra familjehem. Våra konsulenter som också jobbar nära dig som familj söker alltid den bästa lösningen, inte bara för barnet, utan också för dig som familj.
Vi vet själva att alla familjer är unika på sina sätt, det kräver också att vi som familjehems förmedlare har stor respekt för familjerna vi arbetar tillsammans med, för att alla ska känna sig trygga och bekväma med den förändringen som det kan innebära att välkomna en ny familjemedlem. Därför kan det kanske dröja innan just din familj får en förfråga om placering av oss, trots att vi inlett ett samarbete mellan oss som förmedlare och er som familjehem.
Det är för att vi jobbar mycket hårt med att hitta just rätt placering för alla parter. Du som är godkänd och registrerad som Familjehem hos MinVilja finns alltid kvar så länge du själv önskar i vårt register, vilket betyder att när någon av våra konsulenter hittar just det uppdrag hon eller han tror är perfekt för er, så tillfrågas ni om att ta emot en placering i ert hem.
En placering är aldrig lik en annan. Därför går det aldrig att säga innan hur just ett specifikt uppdrag kommer att se ut. Ibland kanske det handlar om en kortare placering med ett akut behov, ibland gäller det ett barn som behöver ett stadigvarande boende under en lång tid framöver.
Vi utgår alltid ifrån din förmåga att ta emot, hur ditt liv ser ut just där och då är något vi tar hänsyn till.
Man får tacka nej. Det är viktigt att komma ihåg. Vi vill att de familjer som tar emot ett barn i sitt hem med vår hjälp, gör det av egen vilja och med en positiv inställning, bara under de förutsättningarna kan vi tillsammans göra en skillnad för den unge.
Ibland kanske det helt enkelt inte är möjligt att ta emot en placering, livet pågår konstant och ni som familjehem måste känna er trygga och stadiga när ni väljer att öppna ert hem för någon som behöver just det, ett hem att vara trygg i.
Vad om det inte känns rätt?
Livet kan förändras, saker kan hända och det förstår vi. Vi vill så klart att barnets bästa alltid ska vara det som leder vårt arbete, därför är det viktigt att ni som familjehem, innan ni väljer att ta emot en placering, verkligen är säkra på att det är just detta du och hela din familj vill, ni måste vara överens.
Om det under placeringen inte skulle vara möjligt för dig att fullfölja uppdraget så finns vi såklart där för dig, och hjälper dig genom den perioden. Kanske att vi kan hjälpas åt, genom att under en kortare period omplacera barnet eller att leta efter en nytt långsiktigt och tryggt boende för den unge.
Det viktiga är att du som familjehem känner dig trygg i att kommunicera med oss, att vi får finnas där för dig och stötta när det ibland känns tungt eller svårt att hitta balansen i den nya familjekonstellationen.
Ekonomisk Ersättning som Familjehem
Vid en placering utgår ekonomisk ersättning. Dess storlek beror på uppdragets omfattning och barnets ålder.
Att öppna sitt hem för ett barn, ungdom eller vuxen handlar inte om pengar, utan om att man hjälper någon som behöver en trygg och stabil tillvaro. Som Familjehem inom MinVilja får du en månatligt arvode och omkostnadsersättning som baseras på den unges behov samt din insats.
Det kanske exempelvis medför att du behöver vara tjänstledig från jobbet under en inledande period, eller att du behöver ta ledigt för inskolning på förskola. Vi individanpassar alltid placeringen utifrån den unges behov och dina förutsättningar som familjehem. Din konsulent hjälper dig.